Beregening&Irrigatie

Een beregeningssysteem bestaat uit het besproeien van gazons of bodembedekkers met sproeiers(ondergronds of bovengronds).Een irrigatiesysteem bestaat meestal uit het bevloeiien van borders,bomen,potten ed dmv een combi van druppelslang en/of druppelaars/nevelaars.

De systemen kunnen ofwel handmatig(kraan) ofwel semi-auto( timer of computer+magneetklep) ofwel volauto(timer of computer+magneetklep+regensensor/bodemvochtigheidmeter) geactiveerd worden.De computers kunnen werken op 220v,batterij(en) of dmv een zonnepaneeltje(sommige).

Als waterbron kan gekozen worden uit leidingwater,bronwater(dmv putboring), een natuurlijke waterbron(beek,vijver) en de meest ecologische mogelijkheid is dmv regenwaterrecuperatie(waterput,regenton,watertank op maat)

Al naargelang de keuze van waterbron heeft men al dan niet een waterpomp nodig.

Ook voor mensen  die geen kraan en/of elektriciteit hebben,kan er gebruik gemaakt worden van de 'waterkubus',die water aanzuigt uit een regenton of watertank en van stroom voorzien word door zonnepaneeltjes.Dit systeem is enkel geschikt voor terassen en balkons of zeer kleine tuintjes.

 

Het onderhoud van de systemen bestaat meestal uit het jaarlijks opstartten en controleren van de leidingen,sproeiers en druppelaars en het winterklaar maken.